Hírek

Meghívó Tér-Zene koncertre

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.

A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.

1975-ben Yehudi Menuhin ezekkel a szavakkal köszöntötte a zene világnapját: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

A Világzene napja alkalmából, 2021. október 1-jén 10:00 órakor kezdődő TérZene program keretében egy jazz műfajban igencsak jártas produkciót láthatnak a Diákok és a Pedagógusok.

A Haraszti Ádám Projekt 2015-ben alakult meg Londonban. Az eredeti felállásban Sheldon Agwu (London), Bodo Maier (Basel) és David Mrakpor (London) voltak, akikkel felvették első kislemezüket 2016 májusában ’The First’ címmel. 2017. őszén magyar zenészekkel alakul át a zenekar és 2019-ben a Hangfoglaló Program támogatásával el is készítik első nagylemezüket ’Let it Flow’ címmel, amit az MZK Publishing adott ki. A lemezen meglepetésként egy énekes szám is felkerül, amin az ikonikus Sena hangja hallható, ehhez a dalhoz klip is készült. A jelenlegi formációban Turcsányi Áron basszusgitáron, Szabados-Tóth Bálint billentyűn, szaxofonon és Deák Attila gitáron kíséri Ádámot. 2021-ben fog megjelenni második nagylemezük ’Wonky Tonky’ címmel. Ezen az albumon már három énekes szám is szerepelni fog, olyan ismert zenészekkel, mint Csillag Júlia, Harcsa Veronika és Busa Pista. Zenéjüket a jazz, soul és a hip-hop műfajok jellemzik leginkább.