Hírek

Ádám Jenő Emléknap, Zenei Világnap, Sportnap

Iskolánk 2018. szeptember 28-án ünnepi műsorral emlékezett meg Ádám Jenőről, intézményünk névadójáról születésének 89. évfordulója alkalmából. Ezen a napon emlékeztünk meg a zene világnapjáról és az európai diáksport napjáról is.

A második tanítási óra keretén belül sorakoztak fel az osztályok az iskola bejárata melletti dombormű előtt. Az ünnepi műsorban a 8. és 4. osztályosok, valamint egy hetedikes tanuló vett részt. Felkészítőik: Hampel Zsuzsanna (furulya) és Sövény Olivér (gitár) és Lippai Judit (irodalmi rész) voltak. A megemlékezésen részt vett Ádám Jenőné Marika néni, akit Ocskó Zoltán igazgató úr meleg szavakkal köszöntött az iskola nevében.

A műsorban a gyerekek verset szavaltak, zenéltek, felelevenítették Ádám Jenő (Kiskunmajsa 1929-Szeged 1991) életét, aki 19 éven át volt a Bordányi Általános Iskola igazgatója és néhány történetet is elmeséltek róla:

„Ádám Jenő nagy tekintélynek örvendő, higgadt és következetes igazgató volt. Tanítványaival szemben szigorú és emberséges volt. Akkoriban sem volt szokatlan dolog, hogy egy-két tanulónak az igazgató elé kellett járulnia. Ha szorult helyzetben volt a diák, akkor sehogy sem volt kedve elbeszélgetésre menni, pedig Jenő bácsi ilyenkor a beszámolók szerint nem túl sokat szólt, mindenesetre gyorsan meg tudta győzni a renitens tanulót, hogy legközelebb hogyan érdemes viselkedni.

Szívügye volt a sport, ő kezdeményezte a tornaterem felépítését, amit majd csak halála után: 1993-ban kezdtek el építeni és egy évvel később: 1994-ben adtak át. Sport iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy igazgatósága idején készült el a betonpálya és salakpálya a mai játszótér területén, az atlétika-és távolugró-, valamint súlylökőpálya. Futball szakosztályvezető és edző is volt egy személyben, aki a nehéz sorsú gyerekeket a foci révén igyekezett felkarolni. A sport a testedzésen túl alkalmat adott neki a tanítványaival való kapcsolatteremtésre és az életre nevelésre is. Hangsúlyozta a sportszerűséget. Gyakran kérte, hogy ne ellenségként, hanem ellenfélként és tisztelettel tekintsenek a gyerekek a pályán vetélytársainkra.

Egyik tanítványa, jelenleg az iskolában tanító pedagógus mesélte Ádám Jenőről, hogy országos csecsemőgondozási versenyre utaztak öten diákok, és az igazgató kísérte el őket. Jenő bácsi az úton végig vitte az ötödikes lány csomagját, amit a meglepődött kisdiák kérdésére az igazgató a legnagyobb természetességgel azzal indokolt, hogy hiszen ő a legkisebb a gyerekek között. „

A műsor végén Ocskó Zoltán igazgató úr megkoszorúzta az Ádám Jenő emlékére állított domborművet az iskola falán.

A megemlékezés után került sor a testnevelő tanárok: Kiss Csaba és Retek Flórián koordinálásával a 2018 méteres „évszám futásra”. Az Üllés felé vezető kerékpárúton jelölték ki a távot. Minden osztály részt vett pedagógusaival a futáson. A rendezvényt polgárőrök és rendőrök biztosították.

Kérem, tekintsék meg a rendezvényen készült fotóinkat az iskola galériájában!

Lippai Judit