Hírek

Komplex művészeti alkotótábor – 2019

„A művészet az élet csodálatos dísze. Nem lehet más, mert minden művészet lényege: a díszítés. Zene és költészet a nyelv dísze, a járásé a tánc. A festészet és a szobrászat viszont a gondolatok dísze – üres falakra vetítve.” (Henry Clemens Van de Velde – belga festő, építész)

Hagyományteremtő céllal, immár második alkalommal rendezte meg a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2019. augusztus 26-30. között Komplex Művészeti Alkotó Táborát az iskola falain belül.

Az alkotás zenei és képzőművészeti tanszakokon folyt, ezen belül is zongora, furulya, gitár, népi ének, valamint grafika és festészet illetve a szobrászat és kerámia berkein belül. A tábor tanárai Bodoláné Szabó Emília – zongora, Hampel Zsuzsa – furulya, Sövény Olivér – gitár, Kiss Csillag Anna – népi ének, Zsoldos Gabriella – ritmushangszerek, gyakorlás, Sándor Mónika – grafika és festészet és Kiss János – szobrászat és kerámia voltak.

A gyerekek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába és a hét folyamán megtanulták, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. A grafika és festészet tanszakon különböző technikákat próbálhattak ki, mint például pasztellkréta, akril, tempera, a szobrászat és kerámia tanszakon pedig az agyaggal való mintázás és a kész munkák festésének rejtelmeiben mélyülhettek el a tanulók.

A zenei tanszakok inkább a könnyedebb stílusok felé fordultak, mese és filmzenéket, mai popslágereket tanultak a hét során. Természetesen ez alól kivétel a népi ének tanszak, ahol hagyományőrző népdalcsokorral foglalkoztak a gyerekek.

A táborban részt vettek több tanszakos tanulók is, például két hangszeren játszó, vagy zenei és képzőművészeti tanszakon is tanuló diákok. Számukra – és igazából mindenki számára – nyitott volt a társművészetek ajtaja, bárki belekukkanthatott egy másik művészeti ág munkájába és ki is próbálhatta magát benne. Kamarazenei partnerség is született a tábor során a zongoristák és a furulyások között, amit nagyon élveztek a gyerekek, és amit szeretnénk a tanév során tovább folytatni.

Pénteken, a tábor utolsó napján kiállításra kerültek a gyerekek szebbnél szebb festményei és kerámiái a Faluház előterében és délután egy jó hangulatú, zenész viccekkel tűzdelt, vidám koncerttel zárult a hét. Az utolsó szám egy közös kamarazenei produkció volt, amire egész héten komoly felkészülés zajlott. A hangszeres gyerekek együtt zenélhettek tanáraikkal és lehetőségük volt megtapasztalni, hogy milyen is egy nagy együttesben játszani, amiben talán még sosem volt részük. Fantasztikus élmény volt mindez a gyerekeknek, tanáraiknak és a közönségnek egyaránt, fergeteges siker és szűnni nem akaró taps lett a jutalma.

Nagy-nagy köszönet a szülőknek minden támogatásukért, az iskolának és a Faluháznak a szervezésért és a helyszínek biztosításáért, a Vadgesztenye Étteremnek az ebédekért, valamint Fodor Antalnak és Frank Istvánnak családjaikkal együtt a gyümölcsökért!

Mindannyian reméljük, hogy jövőre is megrendezésre kerülhet a tábor és hatására egyre több fiatal fordul majd a művészetek felé!

Hampel Zsuzsa