Hírek

„A nevelés az Élet szolgálata”

Ezt vallja és hirdeti Uzsalyné Pécsi Rita, aki családjával Pécsen él, négy gyermek édesanyja, művészetpedagógus, tanár és neveléskutató. Érdeklődésének középpontjában az érzelmi intelligencia kutatása áll. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy előadásaival az életre neveljen. Önnevelési, életvezetési előadásaival járja az egész országot.

„Az oktatás szinte minden szintjén dolgoztam; óvodát, iskolát alapítottam és vezettem; egyetemen általános módszertant oktattam leendő tanároknak; tankönyvet, taneszközöket írtunk édesapámmal; művészetpedagógiából doktoráltam… Jelenleg a felnőttképzésben dolgozom pedagógiai vezetőként,… azzal foglalkozom, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.
Legkeményebb iskola a családom, ahol 4 gyereket nevelünk. Itt ugyanis nem lehet mellébeszélni, ez nem tanterem, vagy előadóterem, hanem maga az Élet.” A nevelés az Élet szolgálata” – ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.
Mindezt leghitelesebben és legelevenebben a Schönstatt nevelési mozgalom alapítójánál, Kentenich atyánál találtam meg.”

Uzsalyné Pécsi Rita 2019 januárjában kétszer is Bordányba látogat a Bordány Ifjúságáért Alapítvány nyertes pályázata révén: 7-én és 28-án 17 órától. A Szülők Iskolája előadássorozat első előadásában a kisiskoláskor, a másodikban pedig a kamaszkor érzelmi hátterét világítja meg. Segít a szülőknek megérteni gyermeküket és „használati útmutatást” is ad ezekhez az életszakaszokhoz.

Érdemes előadását meghallgatni szülőként, pedagógusként és nagyszülőként is! Az előadás ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk a Faluház dísztermében!

 

Lippai Judit