Hírek

Fontos Sándor Emléknap 2024. március 22.

Az előző évek hagyományaihoz híven az idén is megrendezésre került Üllésen a Fontos Sándor Emléknap, ahol három műfajban: szavalásban, rajzolásban és zenében mérhették össze tudásukat a környékbeli általános iskolák és alapfokú művészeti iskolák tanulói. Ahogyan már megszoktuk, az üllési iskola pedagógusai és diákjai jó házigazdaként, nagy szeretettel fogadtak minden résztvevőt. Ajándékmedállal, csokival és emléklappal ajándékoztak meg bennünket és nem maradtak el a finom vendégváró falatok sem.

Petőfi-szavalóverseny

A korábbi évekhez hasonlóan a Fontos Sándor Emléknap keretén belül idén is részt vettünk a Petőfi-szavalóversenyen.

Két kategóriában lehetett nevezni a versmondóknak: 5-6. osztályos és 7-8. osztályos korosztályban. Iskolánkat a kisebbek közül Császár Nimród (5. o.) és Nógrádi Dávid (5. o.) képviselte, ők Lippai Judit tanítványai, a nagyobbak közül Illés Kincső (7. o.) és Sindel Rebeka Franciska (7. o.) képviselte, őket Hődör Zoltánné készítette fel. A gyerekek egy szabadon választott verssel vágtak neki a megmérettetésnek és magabiztosan, bátran álltak ki a zsűri elé. Sorszámhúzás, közönség, vetélytársak, melyek csak fokozták a diákok lámpalázát, de amint belekezdtek a szavalásba, rögtön elvarázsolták a hallgatóságot. Felemelő érzés volt megtapasztalni, amint a szorgos munka eredményeként a költemények igazi kinccsé váltak a gyerekek előadásában.

Egy tartalmas délelőttöt töltöttünk el, melyen a tanulóink értékes tapasztalatokkal gazdagodhattak.

Hődör Zoltánné – felkészítő tanár

Rajzverseny

Rajz műfajban három kategóriában nevezhettek a gyerekek.  Az alsós tanulók a Békakirály papucsa című mesét illusztrálták, ahol iskolánk negyedik osztályos tanulója, Katona Janka III. helyezést ért el ceruzarajzával. A felsős tanulók versillusztráció és csendéletfestés közül választhattak. Avramucz Kincső ötödik osztályos tanulónk versillusztráció kategóriában indult a versenyen, ahol Osvát Erzsébet: Kerek sziget rejtekén című versét kellett szabadon választott technikával ábrázolnia. Kincső csodálatos akvarell képet készített, amellyel III. helyezést ért el. A nyolcadik osztályból Szabó Édua és Gyuris Dorina pedig csendéletfestés kategóriában neveztek, ahol egy virágkompozíciót kellett megfesteniük. Mindkét lány nagyon szép festményt készített. Édua virágai azonban nem csak színeikkel pompáztak, de formailag is nagyon élethűek lettek, így alkotásával I. helyezést ért el.

Sándor Mónika – felkészítő tanár

Zenei verseny

Az üllési emléknap Zenei versenyére idén művészeti iskolánk furulyásai 2 formációban neveztek kamarazene kategóriában. A szoprán furulya duónak és a szoprán-alt-tenor-basszus furulya kvartettnek is két különböző karakterű szabadon választott darabot kellett előadnia. Illés Kincső, Sindel Rebeka Franciska, Kádár-Németh Kata és Czombos Anett is nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. Előrelépésnek számít, hogy ilyen hangszer elosztásban még nem játszottak a lányok és nem indultak versenyen, de a tavalyi formációkhoz hasonlóan idén is nagyon szépen helyt álltak.

Szólóhangszer kategóriában Varga Panna két zongorista tanítványa indult, Gyuris Maja és Bálint Márton. Mindketten először indultak zenei versenyen hangszerükkel, ahonnan máris nagyon szép eredményekkel térhettek haza. A tanulók zenei tanulmányaikban eltöltött éveik alapján voltak 3 korcsoportra osztva, a két zongorista a II. korcsoportban versenyzett külön teremben az I. és III. korcsoporttól. Nekik is két szabadon választott művet kellett eljátszaniuk a zsűri előtt.

A tavalyitól eltérően, az idén helyezések helyett arany, ezüst és bronz minősítéseket osztott ki a szakmai zsűri. Nagyon örült mindenki ennek a változtatásnak, hiszen így minden versenyző kaphatott valamilyen minősítést, senki nem ment haza üres kézzel.

Gyuris Maja és Bálint Márton is Ezüst minősítést, az Illés Kincső – Sindel Rebeka Franciska furulya duó és az Illés Kincső – Sindel Rebeka Franciska – Kádár-Németh Kata – Czombos Anett kvartett Arany minősítést kapott a versenyen.

Nagyon büszkék vagyunk minden induló tanulónkra és az elért eredményeikre, szívből gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak!

Hampel Zsuzsa – felkészítő tanár