Hírek

Tájékoztató az ebédeltetés rendjéről

Kedves Szülők!

A polgármester úr közleményében a menzások ebédeltetésével kapcsolatban egy olyan gondra hívta fel a tantestület figyelmét, amelynek létezéséről nem volt tudomásunk, így a megoldásán sem tudtunk munkálkodni.

Mint minden tanév elején a végleges órarend és délutáni felügyelet kialakításáig kisebb-nagyobb fennakadások előfordulnak az ebédeltetés rendjében, de az eddigiekben sem fordult elő, és ezután sem fog, hogy ebédjét befizető tanuló ellátás nélkül marad!

Soha nem tettük kötelezővé az ételhordó használatát! Igaz ugyan, hogy a vírushelyzetre tekintettel ezt a lehetőséget is mérlegeltük, de nem tehettük kötelezővé. Nem láttunk játszótéren, ételhordóból ebédelő gyermeket sem! Egyre több felelős szülő kéri, ajánlásunkat megfontolva, hogy menzás gyermeke ételhordóban vihesse haza az ebédjét. Ezt a kérést az étterem természetesen teljesíti is. (Igaz, hogy fertőtleníteni kell az ételhordót, de a gyerekek által használt minden tányért, és evőeszközt is.) Az érintett szülők többsége belátta, hogy csak segíteni szerettünk volna gyermekeiknek abban, hogy ne kelljen várakozniuk, akár esőben is, az étterem udvarán. Ugyanis a szigorú logisztika szerint beosztott napközis csoportoknak egyszerre kell megebédelniük, és nem szavatolhatjuk, hogy a menzásoknak jut hely az adott időben, hiszen a távolságtartást és a csoportkeveredést nem megengedő szabályozást be kell tartanunk. Valamint az étterem dolgozóinak terhelését is igyekszünk optimalizálni, hiszen minden csoport után fertőtleníteniük kell, és ez pluszmunkát ró rájuk is.

Az ételhordó használatának ezen túl van még egy jótékony hozadéka, hiszen a gyerekek néha hozzá sem nyúlnak, vagy csak belepiszkálnak az ételbe, ami veszélyes hulladékként marad az étteremben, aminek a megsemmisítése is szigorú szabályokhoz kötött, és komoly költségvonzata van. Ha a gyermek hazaviszi az ételt, több módon is hasznosulhat, így tanítjuk őket az étel megbecsülésére, illetve csökkenhet az élelmiszerpazarlás.

Szeretném, ha minden szülő tisztában lenne azzal, hogy az ebédeltetés komoly és igen felelősségteljes, nehéz munka. Ebben a pandémiás helyzetben fokozottan kell ügyelnünk a ránk bízott csoportok egészségének védelmére, a járványügyi szabályok betartására. Minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy ezt a lehető legoptimálisabban, a gyermekek érdekeit, egészségvédelmét teljes mértékben figyelembe véve szervezzük meg. Ezt viszont csak úgy tudjuk megtenni, ha a napközis csoportok a szigorú beosztás szerint együtt ebédelnek meg. Nem tudjuk megengedni, hogy ez a szigorú, de törékeny rend felboruljon azért, mert 5-6, 8-10 menzás a csoportját megelőzve össze-vissza leül a megterített asztalokhoz. Amíg ők ebédelnek, annyi napközis marad kint, illetve ebédel meg jóval később, hiszen mielőtt leülnek fertőtleníteni is kell, de közben tálalni is, beszedni a mosatlant stb. Természetesen a szabálykövetők eljönnek az aktuális csoporttal, és ha marad üres hely, ebédelhetnek  is. Vannak azonban olyan napok és olyan nagyszámú napközis csoportok, amikor ezt nem tudjuk biztosítani, csak időeltolással.

Pedagógusként felelősséggel tartozunk minden gyermekért, minden tőlünk telhetőt megtettünk és ezután megteszünk, annak érdekében, hogy biztonságot, nyugalmat, rendet biztosítsunk számukra.

Tisztelettel kérem tehát, a kedves szülők és polgármester úr megértését, támogatását! Valamint kérem Önöket, hogy probléma esetén forduljanak bátran hozzánk!

Ocskó Zoltán
intézményvezető