Hírek

Nyár vége? Akkor művészeti tábor!

2020. augusztus 24-28. között 3. alkalommal került megrendezésre a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Komplex Művészeti Alkotó Tábora. Az előző évekhez hasonlóan az iskolában oktatott művészeti ágakon folyt az alkotás, úgy mint zongora, furulya, gitár, citera, népi ének, valamint grafika és festészet illetve a szobrászat és kerámia. A tábor tanárai Szilágyi Kristóf – zongora, Hampel Zsuzsa – furulya, Sövény Olivér – gitár, Kiss Csillag Anna – citera, népi ének, Zsoldos Gabriella – ritmushangszerek, betanítás, gyakorlás, vezénylés, Sándor Mónika – grafika és festészet és Kiss János – szobrászat és kerámia voltak.

A tábor célkitűzését talán jól mutatja a következő Poszler Györgytől származó gondolat:

„A művészet varázs, mely átalakít. A könnycseppet persze gyöngyszemmé nem. Az embert emberebbé azonban igen.”

Nem titkolt szándékunk amellett, hogy a gyerekek kipróbálhatták magukat akár több művészeti területen való alkotásban, hogy a művészetekre érzékeny, alkotni szerető, kreatív embereket neveljünk, akik példák lehetnek kortársaik számára. Mindemellett lehetőséget biztosítani arra, hogy az alkotás folyamatában „elvarázsolódjunk”, engedni, hogy az hatással legyen ránk, megélni azt a mágikus pillanatot, ami ott és akkor csak a miénk.

John Ruskin szerint: „Ha mindaz, ami a kezedben, fejedben és szívedben egyesül, nos, az a művészet.”

Bizton állíthatom, hogy egyesült. A kis művészek szebbnél szebb festményekkel, rajzokkal, kerámiákkal kápráztattak el mindannyiunkat, melyek kiállításra kerültek a tábor zárónapján. A zenészek pedig hagyományosan kis koncerttel zárták a hetet, melyet kivételesen zártkörűen rendeztünk meg a kialakult vírushelyzet miatt. A hét folyamán megtanult művek hangzottak itt el, a hangversenyt pedig az elmaradhatatlan közös produkció zárta. A zárókoncert és kiállítás mottójaként az „adás”-t fogalmaztuk meg: odaadtuk egymásnak ajándékba az alkotásainkat. Ki a festményét, ki a kerámiáját, ki a muzsikáját. Így megélhettük mind az adás és elfogadás örömét is. Hiszem, hogy elvarázsolódtunk, formálódtunk, emberebbek lettünk, és többel mentünk haza, mint ahogy érkeztünk.

A zárókoncert végén mindenki névre szóló emléklapot kapott, ami segít felidézni a hét eseményeit, visszagondolni a különleges pillanatokra.

Szeretnénk megköszönni minden szülőknek a támogatást, az iskolavezetésnek a szervezést és a helyszínek biztosítását, a Vadgesztenye Étteremnek az étkeztetést, valamint Fodor Antalnak és családjának a finom gyümölcsöket!

Várjuk a következő tábort is jövőre!

Hampel Zsuzsa

művészeti munkaközösség vezető