Hírek

Covid-19 tájékoztató

Kedves Szülők!
A szabad nyár után nyílnak az iskola, óvoda ajtók, az ősz beálltával csukódnak az ablakok.! A zárt terek pedig egyre jobban elősegítik a cseppfertőzéssel terjedő légúti betegek kialakulását. Ne feledjük, a korona vírussal kapcsolatos karantén szabályok a régiek! A betegség tünetek jelentkezésekor a 10 nap elkülönítés továbbra is él!

Mi az újdonság a tavalyi évhez képest? Az OLTÁS! Az oltással a COVID fertőzés szövődményei megelőzhetők! – Mentesül a karantén alól az a védőoltásban (mindkét oltás!) részesített személy, aki a védettségi igazolvány átvételének időpontját követően került szoros kontaktusba az igazolt fertőzöttel. – Az oltott kontakt személy figyelmét fel kell hívni arra, hogy az infekciókontroll intézkedéseket, illetve a járványügyi és higiénés szabályokat a továbbiakban is be kell tartania.

Kérem, figyelmesen olvassák át az alábbiakat! Rendkívül fontos, hogy az alábbiak szerint járjunk el a saját gyerekünk, társaik, szüleik, nagyszüleik érdekében! Lázas és/vagy köhögős gyerek 10 napig otthon marad! (Kivételt csak azok az esetek jelentenek, amikor az orvos valamilyen oknál fogva nem tartja indokoltnak a 10 napot, vagy teszt igazolja a COVID mentességet.). Még a legenyhébb tüneteket is jelezzék már az első napon! Dönteni kell a teendőkről, az esetleges tesztelés szükségességéről. Teszt nélkül NINCS olyan, hogy “biztosan nem COVID”!

A közösségek újraindulásával ismét fontos a járványügyi szabályok áttekintése. A legfontosabb, hogy legenyhébb tünetek esetén SE engedjük közösségbe gyerekünket (rossz közérzet, fejfájás, orrfolyás stb.)! Tartsuk tiszteletben mások életét. A COVID-19 gyerekeknél enyhe tünetekkel is jelentkezhet!

Mit tegyünk, ha gyerekünk beteg? Legenyhébb tünetek esetén is jelezzünk a megadott telekommunikációs csatornákon át (telefon, email) házi gyermekorvosunkat, aki a panaszok alapján dönt a további teendőkről, tesztelés szükségességéről. Mindemellett orvosi tanácsot is ad, így senki nem maradhat ellátatlanul. Teljes értékű orvosi ellátás a telemedicina is! ELKÜLÖNÍTÉS A 10 nap otthoni elkülönítés szabályai megegyeznek a hatósági karanténnal, azaz a gyermek (és családtagjai) nem hagyhatja el a lakást!

Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő azonnali elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok: láz, köhögés, nehézlégzés, szaglásvesztés, de tünetek lehetnek még: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés, torokfájás, orrfolyás. Mit ír elő az eljárásrend az otthoni elkülönítés feloldására? “A beteg gyermek legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani. ” Kontakt elkülönítése: Ha nem megoldható a családon belül a teljes elkülönítés, akkor a kontakt 10 napja a beteg 10. napjától indul, azaz 10+10 napig nem hagyhatja el a lakást az érintett személy! Ezt rendkívül fontos betartanunk! “A jelenlegi járványügyi helyzetben csak 2-3 napos tünetmentesség után mehet vissza a gyermek a közösségbe! Az igazolást csak teljes gyógyulás után adjuk ki.

TESZT Mikor van szükség tesztre?
1. 4 fő tünet közül kettő (vagy több) esetén mindenképpen (láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya)
2. bármilyen tünet + epidemiológiai kapcsolat (azaz ismert COVID-19 fertőzött beteggel történt szoros kapcsolat esetén)
3. A COVID-19 gyakorlatilag bármilyen fertőző betegségre utaló tünettel jelentkezhet, így minden esetben, amikor az orvos úgy ítéli meg

Miért van szükség tesztre? Az alapellátásban a terápiát nem befolyásolja, tehát nem ez a fő célja, hanem
1. kontaktkutatás (tünetek megjelenése előtti 2 napban kivel találkozott?)
2. ha kórházi kezelésre van szükség és pozitív, akkor COVID osztályra menjen
3. rövid és hosszú távú új tünetek esetén gondoljunk-e COVID szövődményre (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok)
4. szabadidősportot (testnevelésóra is!) mennyi ideig TILOS végezni
5. ha családtagoknál jelentkeznek tünetek, akkor a COVID valószínű, így a további lépések is annak megfelelően, gyorsabban történhetnek

Rendkívül fontos, hogy teszteljünk, és oltassuk be magunkat!

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok)

2021. március 31.

Kovács Julianna házi gyermekorvos