Hírek

A Szarmata Régészeti Parkban jártunk

A héten az ötödik és a hatodik osztály rendhagyó történelemórákon vett részt a Szarmata Régészeti Parkban. Vasuth Kata, a Park irányítójának, vezetésével ismerkedhettek meg a történelmi múlt egy-egy szeletével. Az ötödik osztályosok játékos csoportfeladatok segítségével tanultak az egykor településünk területén élő szarmaták történetéről, szokásairól, mindennapi életéről. A rendkívül látványos környezetben betekintést nyertek a múlt építészeti gyakorlataiba, a késő római kor étkezési szokásaiba és még egy kis íjászatra is jutott idő.
A hatodik osztályosok a régészek munkájával ismerkedtek. Elmerültek a forrásgyűjtés, a terepbejárás, leletosztályozás rejtelmeiben. A legnagyobb érdeklődésre mindenképpen a fémdetektoros keresés és az ásatás számíthatott. A fémdetektor segítségével a Park melletti tanösvényről számos nyílhegy és pénzérme került elő a hatodikos régészeknek köszönhetően. A miniásatáson spaklik és ecsetek segítségével állatok csontjait hozták a felszínre a bordányi régészcsapatok. A kiállítótérben szarmata leletekkel, fegyverekkel és ruházattal ismerkedtek diákjaink, az erősebbek izzasztó munkával még egy fél kiflire való lisztet is megőröltek a kiállított kézimalom segítségével.
Mindkét osztálynak alkalma volt településünk őshonos növényzetével ismerkedni, hiszen a Park kialakításakor erre is ügyeltek. Sok érdekes ismerettel gyarapodtak tanulóink lakókörnyezetünk természeti sajátosságairól.
Köszönjük a Szarmata Régészeti Parknak, hogy részt vehettünk a foglalkozásokon. Emlékezetes élmény volt.

Szilágyi Gergely