Hírek

Kedves Diákok!

Most kifejezetten hozzátok szólok, hisz ti is legalább annyira érintettek vagytok ebben az egészben, mint mi, tanárok. Szeretnénk egy kis türelmet, higgadtságot kérni tőletek addig, amíg kitaláljuk, hogyan tovább. Több tízezer pedagógus egész hétvégén azon munkálkodott, hogy legyen megoldás. Sőt, cégek segítenek, színészek, művészek, tolmácsok és még számtalan remek ember azonnal mozdult, hogy segítsen nektek. Igen, nektek!
Egyáltalán ne úgy képzeljétek el az online oktatást, hogy napi 6-8 órában tanárok ülnek a webkamera előtt, órát tartanak, ti pedig nézitek! Mert nem így lesz. Sokkal inkább feladatokat, projekteket, oktató videókat, online segédanyagokat fogtok kapni tőlünk, de azért persze lesz videós bejelentkezés is, hisz tudom, hogy azt várjátok tőlünk. Mert fontos nektek is, hogy jelen legyünk veletek. Higgyétek, el nekünk is. És arra is szükség van, hogy ti is ötleteljetek, adjatok tippeket, mit és hogyan lehetne még. Mert kreatívak vagytok. Segítsetek azoknak a tanároknak, akik kevésbé vannak otthon az online, digitális dolgokban! Egy nagyon nehéz helyzet lesz ez most mindenkinek. És nem most az elején, hisz az újdonság varázsa hatni fog. Hanem esetleg hetek múlva. Mert igen, erre kell készülni, hogy ez nem egy rövid, átmeneti időszak lesz sajnos…
Tudom, látom és olvasom, hogy sokan nem hisznek bennetek, sokan azt vallják, hogy úgysem fogtok tanulni, egész nap lógni, játszani meg bandázni fogtok. Én pedig tudom és hiszem, hogy sokkal érettebbek, sokkal felelősségteljesebbek vagytok, mint azt sokan gondolják! Én bízom bennetek, nagyon is! Tudom, hogy meg fogjátok mutatni a felnőttek világának, milyen szuperek vagytok, és hogy együtt, közösen megoldjuk, és túl leszünk, sikeresen. Tudom, hogy tanulni fogtok, elvégzitek a feladatokat, hallgattok ránk, ahogy eddig is. Már csak azért is, hogy ne a negatív károgóknak legyen igaza…
Viszont nagyon fontos, hogy ezt ne úgy éljétek meg, hogy ha nincs suli, attól még megyek bárhova. Mert pont nem ez a helyzet, akkor sem, ha még nem rendeltek el erre vonatkozólag tilalmat. Mert most pont az lenne a fő, hogy maradjatok otthon, csak a legszükségesebb esetben menjetek ki. Tudom, ez a legnehezebb. Nekem is. Még a gondolat is rossz, hogy otthon kell ülnöm, és ami még rosszabb, hogy nem találkozhatok a diákjaimmal. Lehet, hogy elég sokáig. Higgyétek el, ez nekünk is rossz. De most a közös érdek ezt kívánja. És én tudom, hogy ti is tudjátok, értitek és érzitek ennek a fontosságát. És igen, lesznek nehéz pillanatok, kiborulások, ahogy valószínűleg nálunk is. De egyet ne felejtsetek el: ha csak online is, de ott vagyunk mellettetek, ahogy ti is mellettünk, hogy segítsünk, támogassunk, bátorítsunk. És hogy valami jót hozzunk ki ebből a rossz helyzetből!
Szóval mindenkinek kitartást, mert most szükség lesz rá!

Jocó bácsi, alias Balatoni József történelemtanár, író tette közzé Facebook bejegyzésben az alábbi levelet a diákjai részére. A levelet változtatás nélkül továbbítom, mert abban Jocó bácsi akár összes pedagógus nevében is szól a diákokhoz:

Ocskó Zoltán
intézményvezető