Hírek

Egy példa értékű összefogás…

A bordányi Fábián Edit 25 éve teljesít szolgálatot Manilában. Edit nővér fiatalon, 1988-ban a Nyolc Boldogság Közösség egyik alapítója volt. Öt évet Franciaországban töltött az anyaházban, ahol – mint mondta – eszébe sem jutott, hogy misszionárius is lehetne, mindvégig arra készült, hogy hazatér Magyarországra. Egyszer aztán, amikor AIDS-beteg, haldokló fiatalokat ápolt, átvilágította a gondolat: az Egyház egyetemes. Ez a gondolat átformálta: 1997 októberében részt vett a manilai misszió létrehozásában, ahol már húsz éve szolgál. Négy nővértársával együtt 2007-ben megalapították a Mária Misszionáriusai nővérközösséget.

Nővértársaival azokat a fiatalokat segítik, akik a szigetország legszegényebb rétegéből, egy szeretetlenségtől szenvedő világból jöttek, és akik a misszióban megélték a feltámadás hétköznapi csodáit. Történeteik megrendítőek: durva, erőszakos világban nőttek fel, ahol a gyerekeket verték, kínozták, megalázták, ahol sokszor az utcára menekültek az otthoni agresszió elől, de az utcai élet aztán a bandákról, a drogról, a lopásról, a prostitúcióról, a bűn egyre mélyebb rétegeiről szólt. És a börtönökről, ahol embertelen kínzásnak voltak kitéve, olykor nyolcvanan is összezsúfolva egy cellában. 

Edit nővér elmondta, hogy minden napjuk szentmisével és szentségimádással kezdődik, ezt követi a munka az utcákon, a börtönben vagy a távolabbi területeken, más szigeteken. A házuk, ahová a fiatalokat befogadták, „Manila Rózsadombján” található, egy gazdag családtól kapták kölcsön, de hamarosan saját házat vesznek az adományokból. Sokat dolgoznak az adományokért, sokszor nemzetközi pályázatokon keresztül jutnak pénzhez, vannak jelentős támogatóik a nyugat-európai országokban. 

Edit nővér ellátogatott iskolánkba és bemutatta munkáját, azokat a körülményeket, amelyekben az ott élő gyermekek a mindennapjaikat töltik.

A gyerekek mély döbbenettel nézték a képeket és hallgatták Edit beszámolóját az ottani körülményekről. Többeknek könnyeket csalt a bemutatott film a szemébe.

Ekkor fogalmazódott meg, hogy segíteni szeretnének a maguk módján, könnyebbé tenni a manilai gyerekek életét. A gyerekek általuk készített festményeket és agyag kerámiákat ajánlottak fel megvásárlásra az adventi vásáron, amelyek ellenértékéből a manila gyerekek karácsonyát szeretnék szebbé tenni. Az adventi vásár ideje alatt a gyerekek műalkotásai megtekinthetők és megvásárolhatók a Faluház termében, ahol felajánlásokat is szeretettel várunk.