Hírek

Szervátültetésről személyesen – Kovács Kata előadása

Iskolánk 5. osztályos tanulóinak etika óráján tartott előadást 2022. november 16-án meghívott vendégként a négyszeres veseátültetett, Kovács Kata. A tananyaghoz kapcsolódó témában szó esett Kata személyes történetéről, a szervátültetésről, vagyis transzplantációról, a vesetranszplantációról és annak részleteiről, a donorokról, a művese kezelésről és a szervátültetettek életmódjáról is.

Szemléltető eszközként felkerültek a táblára – Kata munkatársa által készített – átültethető szervek rajzai, valamint a „boldog” – egészséges és a „szomorú” – beteg vesék képei. Kata történetén keresztül megtudhatták a gyerekek, hogy páros szervként hol helyezkednek el a vesék az emberi testben, milyen alakúak, mekkorák és hogy milyen szerepük van a kiválasztásban. Hallhattunk arról, hogy mikor van szükség veseátültetésre, hogyan kerül fel valaki a várólistára, hova és milyen módon ültetik be az új vesét és arról, hogy mi történik ezután.

Kata élettörténetéből kiderült, hogy már a negyedik vesebeültetésen is túl van, amiből sajnos egy sem funkcionál, mind leállt és már nem vehet részt új veseátültetésben. Ezért művese kezelésre jár heti háromszor, melyről készített egy kis videót. Megmutatva a gyerekeknek elmagyarázta, hogy mi történik a felvételen, megmutatta a vértisztító gépet, beszélt annak működéséről. Ezután felhúzta a ruhaujját és megmutatta a karján az érsebész által preparált vénát és artériát, melyet a legbátrabbak meg is érinthettek.

Előadónk mesélt még egy kicsit az életmódjáról is, a folyadékfogyasztási szokásoktól kezdve a sportig. Sorstársaival közösen rendezett Petang versenyeken vesz részt, amit nagyon élvez és szeret.

Az óra végén együtt kitöltöttünk egy 13+1 kérdéses tesztet a transzplantáció témakörben. Néhány kérdésre egyből tudták a választ tanulóink, hiszen az előadásban korábban már elhangzottak a válaszok. A teszt 1-1 kérdésénél elidőztünk a gyerekek kérdései nyomán, amelyek maradéktalanul meg lettek válaszolva.

Kata hozott magával újságokat is, a szervátültetettek lapját, melyet a gyerekek magukkal vihettek további érdekességek felkutatása céljából. A lapok mellett körbeadott egy könyvet is, Bartos Erika (a híres Bogyó és Babóca mesék szerzője) által írt „Új élet, új mosoly – Mesekönyv a szervátültetésről” című művét, amely meseszerűen, a gyerekek számára emészthető formában mutatja be a vesebetegséget, az átültetés és a gyógyulás folyamatát.

Végül hallhattunk Kata munkahelyéről, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket foglalkoztatnak.

Közvetlenül, barátságos hangulatban telt el az óra, a gyerekek nagy érdeklődéssel figyeltek és hallgatták az érdekfeszítő előadást. Sok új és hasznos információval lettünk mindannyian gazdagabbak és nagyon bátorító volt Kata pozitív, bizakodó életszemlélete.

Köszönjük szépen és további jó egészséget kívánunk!

Hampel Zsuzsa – etika tanár és az 5. osztály etika csoportja