Hírek

Határtalanul! Természeti és kulturális értékeink megismerése Erdélyben

     2024. május 6-án útnak indult Bordányból a hetedik osztály, hogy megismerje Erdély természeti és kulturális értékeit. A gyerekek már nagyon izgatottak voltak, hiszen az előkészítő órákon sokat hallottak erről a területről.

Az április 26-án tartott előkészítő órán a gyerekek a Barangoló Digitális tartalomtár interaktív feladatain keresztül is megismerkedtek uticéljainkkal.

     Az első állomásunk a máriaradnai kegytemplom volt, ahol a gyerekek megfigyelhették a templom stílusjegyeit és a török katona lovának megkövült patáját őrző faldarabot. Innen Dévára vezetett az utunk, ahol egy könnyű túrával eljutottunk a várhoz, melynél felelevenítettük Kőmíves Kelemenné balladáját. A túra levezetéseként meglátogattuk a dévai gyermekkotthont, ahová ajándékcsomaggal készültünk. Este megcsodáltuk a Székely-követ és Torockó Európa Nostra díjas főutcáját.

     Másnap Torockószentgyörgyön megismerkedhettünk Czupor Nárcisz Ildikó házi készítésű lekvárjaival, szörpjeivel és a zakuszkakészítéssel. Torockón a Néprajzi Múzeumba is ellátogattunk, ahol szemet gyönyörködtető népviseleti ruhákat láttunk.

A Tordai-hasadékban tettünk egy túrát, mely közben megfigyelhettük a hely gazdag növényvilágát, hiszen közel ezer növényfaj él itt. A csodálatos sziklák mellett sétálva elmeséltük a Szent László király megmeneküléséről szóló mondát.

     Szerdán az esős idő sem vette el a kedvünket attól, hogy Szovátán a Medve-tó körül tegyünk egy sétát, miközben felidéztük a tó keletkezésének legendáját is. A település főutcáján páratlan szépségű villákat láthattunk. A parajdi sóbánya volt a következő állomásunk, ahová busszal vittek le bennünket, majd egy különleges világ tárult a szemünk elé. Útban a következő szállásunk felé megálltunk Korondon, hogy a szebbnél szebb kézműves termékeket megmutassuk a gyerekeknek. Innen nem messze található Farkaslaka, Tamási Áron szülőfaluja. Itt megkerestük az író síremlékét és megkoszorúztuk a Trianon-emlékművet, miközben a székely himnuszt énekeltük. Estefelé fáradtan érkeztünk Székelyudvarhelyre.

     Az utolsó előtti nap délelőtt ellátogattunk a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére, Csíksomlyóra. A neobarokk templom megtekintése mellett meghallgattuk a helyhez kapcsolódó legendát is.

A következő állomásunk a Gyilkos-tó volt, ahol a tó legendájában az erdélyi mondavilág egyik legszebb történetét ismerhettük meg. Aki eddig nem érezte úgy, hogy a tündérek földjén jár, az most már biztosan észrevette, hiszen egy viszonylag rövid, de annál látványosabb szerpentines útszakaszt követően megérkeztünk a Békás-szoroshoz. Itt  a monumentális sziklafalak mellett elhaladva szinte megelevenedett előttünk  a tündérek birodalma.

     Programsorozatunk utolsó állomása május 10-én volt, amikor Segesvárra érkeztünk, ahol a sikátoros kis utcácskák között rátaláltunk az óratoronyra, ahonnan különleges kilátás nyílt a városra. Történelemből és irodalomból annyiszor emlegettük már ezt a helyszínt, hiszen Petőfi ennek közelében tűnt el.

     Egy izgalmas, eseménydús tanulmányi kirándulást tudhatunk magunk mögött. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk ez alatt a néhány nap alatt.

Hődör Zoltánné