Hírek

A tűzoltóságon jártam…

Kora tavasszal kiírt a tűzoltóság egy pályázatot, amire Kati néni hívta fel a figyelmemet.

     A téma Gróf Széchenyi Ödön életéről és munkásságáról szóló tanulságos történet írása, ami nem egy kis feladat volt. Amikor kutakodtam az interneten, hogy vajon ki lehet és mit csinálhatott, kiderült, hogy Széchenyi István fia és ő alapította Magyarországon, illetve Törökországon is a tűzoltóságot (még a pasa címet is elnyerte). Nevéhez fűződik még a Budavári sikló megépítése, Hajógyár alapítás, Népszálló, fogaskerekű vasút, gőzhajón való utazás Párizsba. Nevét Európa szerte ismerték becsületességéért, szorgalmáért, elszántságáért.

     Nagyon sokat tanultam az életéről, majd megírtam a pályázatot. Amikor úgy éreztem, kész van, odaadtam Kati néninek. Pár finomítás után teljesen elkészült és beadtuk a pályamunkát szinte az utolsó pillanatban. Néhány héttel később megkerestek engem, hogy díjazott lett a pályázatom és Szegeden a tűzoltóságon lesz a díjkiosztó, majd azt is megtudtam, hogy körbe is fognak minket vezetni ott.  Nagyon izgatott voltam, hogy vajon hányadik lettem és milyen belülről egy tűzoltóság. Amikor odaértünk, nagyon meglepődtem, mert amint betoppantunk az épületbe, egyből elkezdtek minket körbe vezetni. Megmutatták a tűzoltók ruháját és a tűzoltóautókat. Azt is elmondták, hogy mire szokták az adott autót használni, néhánynak akkora volt a kereke, mint egy kisgyerek. A végén az is elhangzott, hogyha vészhelyzet van, 2 perc alatt el kell elhagyniuk az épületet, ami nagyon kevés idő.

     A díjátadón kiderült, hogy 2. helyezett lettem, aminek nagyon örültem, csináltunk pár fényképet és megnéztük, hogy mit kaptam. A csomagban volt üdítő, müzli, keksz, kulcstartó, könyvjelző és még sorolhatnám, de természetesen kaptam oklevelet is, ami nagyon különleges, mert a hátulján megtalálható a pályázatom, amit írtam.

    Nekem nagyon tetszett a tűzoltóság és a pályázat. Köszönöm Kati néninek a segítséget és azt is, hogy részt vehettem ezen a pályázaton.

Készítette: Kádár-Németh Kata 8/a